Autumn - The Perfect Reading Season!

There is no reason to deny it. Summer is gone and autumn is here. While we miss the lazy summer days, autumn has it perks. The best one is that you can stay inside, cuddle up and read.

Here are a few suggestions for your reading autumn. They are all available in the library.

For those of you who liked The Hunger Games
Battle Royale - Koushun Takami
A class of high school students are taken to a deserted island where they are forced to fight each other until one of them survives. Battle Royale has been described as a Lord of the Flies for the 21st century and “the original” Hunger Games.

For those of you who can’t decide if you like Jane Austen or vampire novels
Jane Bites Back
- Michael Thomas Ford
Jane Austen is not dead, she is an aspiring writer and a book shop owner in New York. To give it an extra twist - she is also a vampire. Immortal fun!

For those of you who like food but want to read something other than just cook books
Kitchen
- Banana Yoshimoto
This book is not only about food, it is also a love story and a book about loss and mourning. A young woman, Mikage Sakurai, tries to overcome the loss of her grandmother. In this process she gets to know a friend of her grandmother and ends up living with him and his transgender mother, Eriko.

For you who want the book to last until next year
A Suitable Boy - Vikram Seth
This 1535 pages long book tells the story about Lata, and her and her mother’s attempt to find her a suitable boy for marriage. It is also a story about newly independent India, facing it’s first general election.

For the aspiring entrepreneur in you
Where good ideas come from - Steven Johnson
Where do good ideas come from? In this book seven key principles of innovation are identified. The author writes about how we, by recognizing patterns of creativity, can discover the secrets of inspiration.

För dig som tänker på friheten efter studenten
Antiloper - Ester Roxberg
Något händer Astrids bästa vän Ellen. Hon försvinner in i sig själv. De skulle ju vara vänner för alltid, backpacka, vara vuxna. En ungdomsbok om vänskap och det okända som tornar upp sig efter gymnasiet.

För dig som vill läsa en storslagen bok om krig och systerskap
En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
Olanna och Kainene är tvillingsystrar, men helt olika varandra. Boken följer de två systrarna i deras val i livet. När inbördeskriget bryter ut i Nigeria splittras hem och familj och ideal och lojalitet sätts på prov.

För dig som vill läsa om böckers betydelse
Boktjuven - Markus Zusak
Det är 1939 och nioåriga Liesel bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes bror är död. Liese är en boktjuv, hon stjäl från nazisternas bokbål och borgmästarens bibliotek. Böckerna delar hon med grannarna och den judiske man som gömmer sig i hennes källare.

För dig som inte är rädd för spöken
Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist
Efter en lång värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden, det försvinner men något har hänt. De döda har vaknat. De vill komma hem.

Slutligen ett boktips från Ms Kruusmägi - För dig som vill sjunka in i en historia och glömma allt
Jag ger dig solen
- Jandy Nelson
Den perfekta ungdomsboken om tvillingparet Noah och Jude. Den innehåller allt - syskonskap, att hitta sig själv, kreativitet, familjehemligheter, kärlek, sorg.

Tags: