Skip to main content

Blog

What 9th Graders Think of Gymnasiet

By Editor
Image

(Image: Anna, Sandra & Mikaela talked to Emil Olors)

Emil Olors talked to Anna, Sandra and Mikaela, three 9th graders at Gymnasiemässan on Saturday. Here's what he discovered:

Jag fångade tre flickor från nionde klass för frågor icke och relaterade till vårt gymnasie, även rent allmänt. Första frågan jag ställde var vad deras största rädsla nu inför gymnasiet och alla tre, Anna, Sandra och Mikaela var eniga om att det var själva valet. "Man ä rädd att man inte ska komma in på det man helst vill," svarar Anna och Mikaela instämmer med att tredjevalet nästan bara är utfyllnad av valen.

Tjejerna har ungefär samma val på sina första, andra och tredje: "Jag har ska välja sam på alla
mina tre val" säger sandra, "fast jag ska nog ha sam-estet som första och sam-sam på de andra."

Det verkar som om de är ganska obekymrade över sina betyg och de tycker att betygspressen inte var lika farlig som väntat.

"Vi har fått byta 8 lärare till i år, så man vet ju inte riktigt hur de känner för en, jag hade bättre kontakt med de tidigare eftersom jag hade dem i en längre tid," tycker Anna.

Mikaela tycker att det var jätteilla. Men de var också medvetna om att det kan var mycket lärarbyten på gymnasiet.

Engelska var alla tres favoritämne och de såg alltid fram emot en engelskalektion, men de talar alla flytande svenska och gick i svenska skolor. Jag försäkrar dem om att det inte skall vara några problem så länge engelska är ett ämne man gillar.

"Men om man inte förstår då? T.ex. en term på Engelska?" frågar Anna och jag svarar att även de lärare som inte talar svenska känner till vad termerna är på svenska och kan berätta det, då brukar allt klarna.

Jag berättar om English Extended och English International AS-levels och vad det innebär. De såg de som en väldig fördel då Anna skulle ha samspråk på alla sina val!

"Vad är moderna språk på för språk om man behöver hjälp utöver lektionsspråket?" undrade Mikaela och Anna. Svaret på det var engelska och svenska, beror på vilken lärare man har, "Men du behöver aldrig oroa dig för att 'förlora dig' i det moderna språket, engelska eller svenska kommer alltid vara
där för att plocka upp dig igen" svarar jag.

Sista frågan blir "Vad tycker ni om Södermalm?"
Tydligen var det inte en stadsdel de var på så ofta, men de tycker att den var mysig och de var imponerade över dess utbud!

"Jag har nästan bara hört gott om söder," upplysde Anna.
"Ja, verkligen" instämmer de två andra, "Kanske värt att besöka oftare, och det lär det ju
bli om vi väljer IEG!"

Truly international.
Outstanding teachers.
Safe environment.
Thanks to our international atmosphere we have a vibrant and supportive school community, where we believe that a student’s well-being is necessary for effective learning. We strive at all times to provide a safe and supportive, as well as an academically challenging, environment in which to study. Learn more ...